Verslag 4e kwalificatie wedstrijd 5 juni NAC Kollum

Gepubliceerd op 8 juni 2017 om 08:14

Door Ruud Kwakernaak

Maandag 5 juni (2e pinksterdag) waren de stockcar formule 2 coureurs te gast op het van der Schaaf circuit in Kollum voor de 4e kwalificatiewedstrijd om de Ronald Morien Stockcar Formule 2 Supercup. De opkomst bij zowel de senioren als de junioren was redelijk, bij de senioren stonden er 31 coureurs aan de start en bij de junioren 16!

Senioren:

De 1e manche werd gekenmerkt door een hoop uitvallers in de eerste bocht na start/finish in de 1e ronde, Peter Wagenaar, Jelle de Haan, Harmen Alkema, Sybren Bijlsma, Jouke Visser, Marcel Sipma en Wim Peeters waren de slachtoffers, zij konden niet meer verder, na de herstart was het Guus Hermkens die zijn stockcar steeds beter voor elkaar krijgt snel de leiding pakte, echter was het de leider na 3 wedstrijden in het tussenklassement Michael Schutter die Guus van de leiding beroofde, Michael wist deze manche met een mooie voorsprong op zijn naam te schrijven, Guus wist wel de 2e plaats te behouden voor Willie Peeters die in de stockcar van Ricardo Schmidt liet zien dat hij op elke ondergrond overweg kan. Daniel van Spijker met een nieuwe motor in zijn stockcar ging ook goed rond en pakte de 4e plaats voor Fransie Burhenne. Slecht 13 coureurs wisten in deze manche te finishen, grote pech was er voor de lokale rijder Piebe Gerben Pompstra, die zijn nieuwe krachtbron al na 2 rondes kapot ging en de rest van de dag niet meer aan de start kon verschijnen.

De 2e manche was er een mooi gevecht tussen Guus Hermkens en Sjouke Abma, Sjouke is aan een sterk seizoen bezig maar heeft ook al de nodige pech gekend, ook het goede presteren van zijn jonge teamgenoot Richard Falkena heeft hem scherper gemaakt. In deze manche was het toch Guus Hermkens die in deze manche de overwinning wist te pakken voor Sjouke Abma die behoorlijk door moest rijden om Wim Peeters voor te blijven. Willie Peeters volgde zijn zoon op een korte achterstand. Fransie Burhenne wist ook in deze manche een 5e plaats te pakken en behaalde weer een hoop punten. Verrassend was de 5e plaats voor Gerlof Fokkema die de kersverse superstar Richard Falkena voorbleef. Patrick Tersteeg, die in het tussenklassement de 3e plaats innam moest met pech zijn stockcar in de 4e manche langs de baan parkeren en verloor hierdoor kostbare punten.

001-6-1024x683.jpg

F2 Stockcar in actie met de uiteindelijke dagwinnaar voor de F2 Supercup #129 Michael

Schutter voorop. (Foto RTV Noordoost-Friesland)

 

In de 3e manche wist Sjouke Abma snel de leiding te pakken voor Daniel van Spijker maar ook Guus Hermkens kende weer een wereldstart, met snelle rondetijden werd het voorin steeds spannender maar het was Guus Hermkens die toch de leiding nam voor Abma en van Spijker, Michael Schutter, Patrick Tersteeg, Richard Falkena en Fransie Burhenne wisten zich ook snel naar voren te rijden. Schutter was de enige die de aansluiting bij van Spijker en Abma kon realiseren, Guus Hermkens wist deze manche ook op zijn naam te schrijven voor Sjouke Abma en Michael Schutter. Helaas voor Guus werd zijn stockcar na deze manche afgekeurd daardoor ging de overwinning naar Sjouke Abma. Daniel van Spijker pakte door de uitsluiting van Guus de 3e plaats voor Patrick Tersteeg en Richard Falkena.

Daniel van Spijker wist in de 4e manche direct een mooie voorsprong te pakken en leek op weg naar een mancheoverwinning, echter in bocht 3/4 stond Sybren Bijlsma vast en Daniel ging in de fout in ronde 12, hij kwam in aanraking met Baukje Greidanus en parkeerde zijn stockcar bovenop die van Baukje, beide coureurs konden niet meer verder. Hierdoor ontspon er een schitterende strijd om de mancheoverwinning tussen Wim Peeters, Michael Schutter en Richard Falkena, regelmatig wisselden zij van positie, echter was het Michael Schutter die de overwinning pakte voor Wim Peeters en Richard Falkena. Willie Peeters pakte een goede 4e plaats voor Patrick Tersteeg. Spijtig was ook het uitvallen van Sjouke Abma in de 5e ronde!

Nadat alle punten waren opgeteld was het wederom Michael Schutter die de dag overwinning pakte voor de goed presterende Willie Peeters en het jeugdige talent Richard Falkena. In het tussenklassement is Michael Schutter weer uitgelopen op Wim Peeters die nu zijn vader Willie Peeters op plaats 3 achter zich heeft staan, Richard Falkena staat nu op plek 4 voor Patrick Tersteeg die van plaats 3 naar plaats 5 zakte. De tussenstand staat op de website.

Junioren:

De jonge coureurs waren weer zeer gewaagd naar elkaar toe deze dag, 3 verschillende manche winnaars en een verrassende dagwinnaar.

Tsjalle Greidanus was er op gebrand om zijn puntenachterstand op Klaas Jan Visser deze dag in te lopen  en leek daar in de 1e manche al direct in te slagen, Tsjalle pakte met de snelste tijd de mancheoverwinning terwijl Klaas Jan met mechanische problemen te maken kreeg en daardoor niet verder kwam dan een 8e plaats. Nigel de Kock liet zien dat hij per wedstrijd vooruit gaat en pakte een mooie 2e plaats in deze manche voor de talentvolle Klaas van Wieren die ook steeds beter rond gaat, Jorrit v/d Wal pakte in deze manche de 4e plaats voor Wiebe Feenstra.

In manche 2 stond er een getergde Klaas Jan Visser aan de start en met een supersnelle rondetijd wist hij deze manche te pakken voor Wiebe Feenstra en Jorrit v/d Wal die in deze manche weinig voor elkaar onder deden. Niels Tesselaar die in de auto van zijn broer Dennis reed pakte een keurige 4e plaats voor Tsjalle Greidanus die de 5e plaats pakte.

Xander van Wijk krijgt het spelletje bij de junioren ook steeds beter door en pakte in de 3e manche de overwinning voor Nigel de Kock en Wiebe Feenstra. Tsjalle Greidanus kende pech een losse bladveer betekende de zwarte vlag in deze manche en geen punten. Klaas Jan Visser wist hier niet volledig van te profiteren want Klaas Jan moest genoegen nemen met de 5e plaats achter Niels Tesselaar.

Nadat alle punten waren opgeteld en de eerste drie gekeurd waren werd bekend gemaakt dat Wiebe Feenstra de dagwinnaar was voor Nigel de Kock en Klaas Jan Visser. In het tussenklassement is Klaas Jan Visser weer wat uitgelopen op zijn grootste concurrent Tsjalle Greidanus. Nigel de Kock neemt de 3e plaats in het tussenklassement.

18920592_1726753950951353_518226394967856933_n.jpg

Opstelling voor de start van de Junioren (Foto John de Kock)

Op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli worden de 5e en 6e kwalificatiewedstrijden verreden op de banen van respectievelijk Kollum en Blauwhuis, er is nog van alles mogelijk dus beloofd het een spannend weekend te worden.