
Inleiding F2 Supercup
De Stockcar F2 Supercup is een landelijk kampioenschap voor Formule 2 stockcars. Dit kampioenschap is in 2010 geïntroduceerd is om meer aandacht te krijgen voor deze race klasse. In het eerste jaar reden er nog maar weinig auto’s. Door het grote succes van deze Supercup is deze F2 Stockcar klasse enorm gegroeid. Dit was voor de F2 Supercup organisatie reden om zich te professionaliseren en is deze F2 Supercup in 2012 een stichting geworden. De F2 Supercup is een cup met deelnemers uit Nederland, Engeland, Duitsland en België waarbij de races in Nederland verreden worden op verschillende shale banen Speedway Blauwhuis, Speedway Emmen en Circuit van der Schaaf te Kollum, allen NAB aangesloten circuits met gelijke regels.
De succesvolle F2 Stockcar staat garant voor een competitieve raceauto. Een stockcar F2 is een zelfgebouwde raceauto. Degelijke techniek, betrouwbaarheid, veiligheid en gelijkheid zijn een aantal sleutelwoorden die synoniem staan aan de F2 Supercup.
De stichting F2 Supercup is een Non-profit organisatie en heeft geen winstoogmerk, echter er zijn wel inkomsten nodig (giften en sponsoring). De naam Stockcar F2 Supercup wordt ieder jaar gekoppeld aan een hoofdsponsor.
De F2 Supercup is geliefd onder de coureurs vanwege de grote prijzen die er te winnen zijn en het een enorme eer is om winnaar van de supercupfinale te zijn. Ook voor het publiek is dit vanwege de strijd onderling een geliefde klasse. Er worden 6 qualifiers verreden, afgesloten met een consolation en de grote finale aan het einde van het raceseizoen.
Er worden vele prijzen, geldprijzen, mooie bekers, vele gereedschappen, onderdelen en raceaccessoires beschikbaar gesteld door alle sponsoren voor de finalisten. De kenmerkende oranje-wit geblokte spoiler is speciaal vastgelegd door de BriSCA voor de F2 Supercup winnaar, en mag een jaar lang rondrijden met deze titel door middel van het rijden met deze spoiler. Daarnaast is er de grote wisselbokaal die ieder jaar rouleert, Dit aspect is kenmerkend voor de F2 Supercup en de vele prijzen staan garant voor veel actie op de baan!
Daarnaast strijden de rijders voor een plekje in de World Of Shale en de World Final in Engeland, de beste rijders plaatsen zich door het klassement van de F2 Supercup.
Omdat de F2 Supercup een groot succes is geworden, is er in 2015 gestart met de F2 Junioren Supercup. Inmiddels is de junioren klasse met een groot deelnemersveld in de F2 Supercup niet meer weg te denken met enthousiaste talentvolle rijders – de jeugd is de toekomst!
Ons doel is dat we ons inzetten voor een kampioenschap in deze mooie raceklasses, de stockcar F2 en de groeiende enthousiaste stockcar F2 junioren, waarin competitief gestreden wordt in het klassement en staan garant voor veel actie op de baan.
Naast de 2 hoofdsponsors bestaat de F2 Supercup uit meerdere sponsoren, die het allemaal mogelijk maken om de F2 Stockcar sport op de kaart te zetten.
F2 Supercup 2023
We gaan in 2023 door met dezelfde hoofsponsoren, Automaterialen Ronald Morien en Verhoef bandenservice! Sinds 2022 hebben we twee hoofdsponsors, Verhoef bandenservice uit Hooge Zwaluwe en automaterialen Ronald Morien uit Wieuwerd zijn als hoofdsponsor aan de naam F2 Supercup gekoppeld. Voorgangers waren Gronico, HCD, Jatech, Snap-On. We zijn verheugd dat de meeste sponsoren ons al jaren trouw sponsoren.
Het kampioenschap F2 Supercup
In seizoen 2023 zullen de F2 Supercup kwalificatiewedstrijden verdeeld over 3 NAB aangesloten organisaties verreden worden waar dan ook andere autosportklassen te zien zullen zijn.
- Speedway Blauwhuis (kleibaan), wedstrijden worden georganiseerd door de FAC
- Emmen Speedway (Shale Sintel circuit), wedstrijden worden georganiseerd door de ASE
- Kollum “v/d Schaaf circuit” (kleibaan), wedstrijden worden georganiseerd door de NAC
Kwalificatiewedstrijden (QR)
De kwalificatiewedstrijden worden verreden op 3 verschillende banen in Nederland.
De inschrijvingen verlopen via de desbetreffende organisatie.

Het raceseizoen telt 6 kwalificatiewedstrijden, deze bestaan telkens uit 3 manches die voor de punten meetellen.
Tijdens elke kwalificatiewedstrijd zijn er dagprijzen voor de beste drie rijders van de verreden manches (finale telt niet mee). Deze drie dagwinnaars ontvangen na afloop van iedere kwalificatiewedstrijd de welbefaamde bokaal met een geldbedrag dat beschikbaar wordt gesteld door de organisatie van de dag. (1e prijs 100 euro, 2e prijs 50 euro en 3e prijs 25 euro). Nieuw is dat er dit jaar ook prijzengeld beschikbaar wordt gesteld door de clubs voor de junioren (1e prijs 75 euro, 2e prijs 50 euro, 3e prijs 25 euro. We hebben aandacht voor de top 3 op Facebook. De tussenstand in het klassement wordt telkenmale ge-update en gepubliceerd op onze website en Facebook pagina.
Het eindklassement is van belang voor de plaatsing in de consolation en in de finale van de F2 Supercup. Tevens is dit eindklassement de leidraad voor de plaatsing in de World of Shale (WOS) en de World Final (WF), beiden in Engeland te verrijden.
Puntentelling
Tijdens de kwalificatiewedstrijden tellen alleen de behaalde punten van de 3 manches van de dag, de finale telt niet mee. De puntentelling van het klassement is volgens onderstaande telling. Iedere rijder die gestart is tijdens een kwalificatiewedstrijd ontvangt 5 punten extra in het klassement, dit om de rijders te stimuleren voor het kampioenschap.

Consolation (CSF)
De consolation wordt vooraf de finale verreden wanneer er minimaal 10 rijders aan de start staan. Alle F2-rijders die minimaal 2 keer zijn gestart in een kwalificatiewedstrijd en te weinig punten hebben behaald voor rechtstreekse plaatsing in de finale, mogen in de consolation starten. Diegene met de meeste punten uit het eindklassement start op Pole Position in deze herkansing. De auto’s stellen op volgens het eindklassement voor de consolationopstelling, mocht er iemand wegvallen dan wordt er op positie doorgeschoven.
De eerste 2 gefinishte rijders uit de consolation mogen dan starten achteraan in de finale. Wanneer de 6 gereserveerde plekken in de finale voor de Engelse rijders niet worden bezet, worden deze plekken aangevuld vanuit de consolation op volgorde van de uitslag van deze wedstrijd. Wanneer er uitvallers zijn in de finaleopstelling, wordt er ook doorgeschoven tot het maximum aantal deelnemers aan de finale.
Junioren kwalificaties tellen mee voor telling consolation wanneer ze halverwege overstappen van junioren naar F2, punten uit de junioren vervallen.

Finale
Het hoogtepunt van de F2 Supercup is de grote finaledag, die bestaat uit het rijden van 25 ronden. De finale rouleert ieder jaar over de 3 banen en wordt dit jaar op 23 september op Emmen verreden. In een spannend concept wordt er fel gestreden voor de overwinning. De titel van “F2 Supercup winnaar” is een felbegeerde status voor de coureurs en mag een jaar lang rijden met de goedgekeurde oranje-wit geblokte spoiler. Deze kleur is speciaal vastgelegd door de BriSCA voor de winnaar van de F2 Supercup. De finale zorgt altijd voor veel spektakel.
De startopstelling van de finale wordt bepaald door de 28 gekwalificeerde rijders uit het eindklassement. De auto’s stellen op volgens het eindklassement voor de finaleopstelling, mocht er iemand wegvallen dan wordt er op positie doorgeschoven. Tevens zijn er 6 plekken gereserveerd voor Engelse rijders, ze plaatsen op volgorde volgens BriSCA points. Wanneer de titelverdediger van vorig jaar niet genoeg punten voor de finale heeft behaald en zich niet gekwalificeerd heeft via de consolation sluit hij achteraan in de finale.
Uiteindelijk starten er 34 finalisten (indien de titelverdediger zich niet gekwalificeerd heeft 35 rijders).
Er is veel aandacht voor de rijders in de finale. Voorafgaand aan de finale wordt er altijd gestart met de voorstellingsronde waarbij de rijders een herinneringsvaantje krijgen. De rijder staat op de stockcar, die door bijv. de monteur wordt rondgereden over de baan. Het publiek juicht de rijder toe.
Na afloop van de finale worden de eerste 5 gefinishte rijders gehuldigd op het middenterrein waarbij ook de wisselbokaal wordt uitgereikt. Daarna volgt een ereronde.
Kenmerkend voor de F2 Supercup finale zijn de grote geldbedragen en bekers voor de beste gefinishte rijders. Tevens zijn er vele andere prijzen te winnen, o.a. spoiler, onderdelen, banden en raceaccessoires, alles afhankelijk van wat er gesponsord wordt wat ieder jaar verschillend is.
Extra prijzen worden o.a. toegekend aan de best gefinishte wit-, geel-, blauw-, rooddakker en Superstar. Al deze prijzen worden mogelijk gemaakt door de sponsoren!
F2 junioren Supercup
De F2 junioren zijn rijders in de leeftijd van 12 tot 16 jaar die in dezelfde F2 stockcars rijden als de senioren, met dezelfde regels en hetzelfde motorvermogen. Het verschil zit hem in het wedstrijdreglement. Bij de F2 junioren wordt er bij de F2 junioren Supercup op rondetijden gereden en niet wie er als eerste over de finish komt. Dit ter veiligheid van de zeer fanatieke enthousiaste jeugdige coureurs.
Het raceseizoen telt ook voor de F2 junioren 6 kwalificatiewedstrijden, deze bestaan telkens uit 3 manches die voor de punten meetellen. De puntentelling is gelijk aan de F2.
Tijdens elke kwalificatiewedstrijd zijn er dagprijzen voor de beste drie rijders van de verreden manches (finale telt niet mee). Deze drie dagwinnaars ontvangen na afloop van iedere kwalificatiewedstrijd de welbefaamde bokaal. Nieuw is dat er dit jaar ook prijzengeld beschikbaar wordt gesteld door de clubs voor de junioren (1e prijs 75 euro, 2e prijs 50 euro, 3e prijs 25 euro. We hebben aandacht voor de top 3 op Facebook. De tussenstand in het klassement wordt telkenmale ge-update en gepubliceerd op onze website en Facebook pagina.
De F2 junioren rijden geen finale omdat er niet op positie wordt gereden en er andere wedstrijdregels voor de junioren gelden. De F2 junioren worden wel gehuldigd op de grote finaledag van de senioren. De titel voor de wisselbokaal, de oranje-wit geblokte spoiler waar 1 jaar mee gereden mag worden in de juniorenklasse en de overige prijzen worden dan uitgereikt.
F2 Supercup reglement
De stichting F2 Supercup is te gast bij de organiserende organisatie en gaat mee conform het reglement van de organisatie c.q. BriSCA F2. De organisatie/wedstrijdleiding/keurmeester neemt de beslissingen hierbij heeft de F2 Supercup geen rol.
De baanorganisaties kennen een duidelijk en strikt technisch en sportief reglement en is gelijk aan het BriSCA F2 reglement. Zaken buiten het reglement zijn onder geen enkele voorwaarde toegestaan.
Hierdoor zijn er geen onduidelijkheden over de (technische) grenzen binnen de F2 Supercup en is men ervan verzekerd dat de auto’s allemaal technisch gelijkwaardig zijn. Het enige verschil is de kunde en kwaliteit van de rijder. Aan het begin van ieder racedag worden alle F2 stockcars gekeurd door een keurmeester, deze keurt voor de baanorganisaties en de F2 Supercup. Deze keurmeester draagt zorg voor de controle van de auto’s op conformiteit aan het reglement en is bevoegd de eventueel benodigde sancties op te leggen.
Voor de sportieve en technische reglementen verwijzen wij naar de website van de Engelse www.BriSCAF2.com.
Er zijn tijdens iedere wedstrijd van de F2 Supercup keurmeesters aanwezig. De keurmeester controleert na afloop van de finales van de dag en bepaald hoe en wie ze keuren en kan willekeurig op iets keuren. Wanneer een auto wordt afgekeurd, bepaalt het bestuur van de organiserende organisatie in overleg met de keurmeester de consequenties. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de coureur zijn punten van de dag kwijt is voor het klassement van de F2 Supercup, maar de afkeuring kan ook naar de NOSP gaan, die bepaalt dan de eventuele sanctie/schorsing.
In alle voorkomende gevallen waarin dit reglement niet voorziet wordt door het bestuur een definitief besluit genomen.
Samenwerking met BriSCA F2 Engeland
De BriSCA F2 is de overkoepelende organisatie in Engeland. Sinds 2013 is er een samenwerkingsverband tussen de BriSCA F2 en de F2 Supercup.

World of Shale
De World of Shale is een grote titel die ieder jaar in Engeland op een shale baan wordt verreden. In 2023 wordt de WOS op 28 augustus verreden in Northampton. De top 8 van het F2 Supercup klassement plaatst zich rechtstreeks voor de WOS. De beste Nederlander ontvangt hiervoor de wisselbeker namens de F2 Supercup. Sinds 2013 rijden onze rijders ieder jaar in de top 5 mee in de WOS, waarvan 2 keer een 1e plek is behaald!
World Final
De World Final is ook een grote titel die ieder jaar in Engeland wordt verreden, die afwisselend op een asfalt of shale baan wordt verreden. De WF wordt op 2 september verreden in Nutts Corner. Voor 2023 plaatsen de top 2 van het F2 Supercup klassement zich rechtstreeks voor de WF. Omdat het WF in 2023 op een asfaltbaan wordt verreden, plaatsen dit jaar de beste 2 rijders van het F2 Supercup klassement zich rechtstreeks voor de WF en 4 rijders plaatsen zich via het asfalt klassement.
Er mogen normaliter ieder jaar 6 Nederlanders meerijden in de WF. De kwalificatie hiervoor gaat via de F2 supercup in samenwerking met het asfalt.
Bij een WF op gravel zijn dit 4 via de F2 Supercup en 2 via het asfalt klassement, andersom bij een WF op asfalt zijn dit 4 via het asfalt klassement en 2 via de F2 Supercup.
Wanneer in de top 2 van zowel de asfalt als de F2 Supercup dezelfde rijders zitten, dan is het type baan waar de WF plaatsvindt bepalend voor kwalificatie naar Engeland.
Bijvoorbeeld: is dit asfalt, dan gaat de top 4 asfalt door, en zal plaats 3 en eventueel 4 uit het F2 Supercup klassement door mogen naar de WF in Engeland. Andersom is dit ook het geval, wanneer de WK op shale plaats vindt, dan gaat de top 4 uit het klassement van de F2 Supercup door, en zal plaats 3 en eventueel 4 aan de beurt uit het asfalt klassement.
Inschrijven (afmelden) WOS en WK
De F2 supercup wil na de laatste kwalificatiewedstrijd van 24 juni een korte periode voor inschrijven openen voor de WOS in Northampton en de WF in Nutts Corner. Dit om tijdig duidelijkheid te geven welke coureurs gaan rijden in Engeland. Hierdoor heeft de coureur voldoende tijd om de reis te boeken. Iedere coureur, ook al is hij rechtstreeks geplaatst moet zich aanmelden bij de F2 Supercup en Peter Schut.
Als een coureur zich heeft ingeschreven en hij/zij besluit toch niet deel te nemen moet men zich afmelden zodat de volgende door kan.
De F2 Supercup geeft in samenwerking met Peter Schut de namen door voor de WOS en WF (in samenwerking met Raceway Venray) en heeft contact met de promotors in Engeland en zal de rijders informeren. Via Peter Schut kunnen de rijders de inschrijving regelen.
Sponsoring
De F2 Supercup streeft ernaar zijn teams en rijders niet alleen een duidelijke en goed georganiseerde raceserie te bieden, maar ook zorg te dragen voor een totaalpakket dat men ook op commercieel gebied maximaal kan toepassen. De autosport in het algemeen en de F2 Supercup in het bijzonder biedt uitstekende kansen om bedrijven door middel van sponsoring aan de deelnemers en de F2 Supercup te binden.
De F2 Supercup straalt een sportief imago uit in een raceserie met gelijkwaardige snelle auto’s. De organisatie zorgt voor aandacht van diverse media door uitvoerige berichtgeving en een voortdurend up to date gehouden website en Facebook-pagina, door op autobeurzen te staan en via andere media.
Tijdens alle wedstrijden van de F2 Supercup wordt er veel aandacht door de vaste speakers besteed aan de sponsoren, de sponsoren worden meerdere keren opgenoemd.
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe sponsors, te denken valt aan een geldbedrag, onderdelen, gereedschappen etc. Voor informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de organisatie van de F2 Supercup.
Met grote dank aan de rijders, organisaties, sponsoren en betrokkenen!
Contactgegevens F2 Supercup
Website: www.f2stockcarsupercup.nl
Facebook: www.facebook.com/F2StockcarSupercup
Contactgegevens
Stichting F2 Supercup
Plaats van vestiging: Sneek
KvK nr. 55208894
Rabobank NL87 RABO 0136973353
Contactpersoon: Ge v/d Linden 06-13132049
Secretariaat: Welly Abma
Rode klaver 31
8607 EH Sneek
email: info@f2stockcarsupercup.nl
Stichting F2 Supercup:

F2 Stockcar Supercup Finale winnaars van de afgelopen jaren:
2010: #30 Toon Schut
2011: #99 Christiaan Smidt
2012: #277 Ronald Claes
2013: #30 Toon Schut
2014: #30 Toon Schut
2015: #116 Barry Bauer
2016: #116 Barry Bauer
2017: #30 Toon Schut
2018: UK615 Joshua Coleman
2019: #124 Wim Peeters
2022: #410 Jelle Tesselaar
2015 Juniorcup: #36 Sander Goos
2016 Juniorcup: #141 Richard Falkena
2017 Juniorcup: #129 Tsjalle Greidanus
2018 Juniorcup: #78 Jorrit van der Wal
2019 Juniorcup: #78 Jorrit van der Wal
2022 Juniorcup: #75 Jan Bauke van Kalsbeek
Resultaten van de Nederlandse rijders tijdens de World of Shale finales:
WOS 7 september 2013 Mildenhall
2e Patrick Tersteeg H47
6e Rick de Graaff H335
7e Mark Tesselaar H40
12e Roy Maessen H4
14e Boy Tesselaar H345
15e Sjouke Abma H111
WOS 16 augustus 2014 Coventry
2e Barry Bauer H116
3e Toon Schut H30
4e Patrick Tersteeg H47
14e Sjouke Abma H111
15e Boy Tesselaar H345
17e Sander Borst H95
WOS 18 september 2015 Kings Lynn
5e Patrick Tersteeg H47
13e Sjengie Smidt jr. H218
15e Mark Tesselaar H40
WOS 6 november 2016 Belle Vue
1e Patrick Tersteeg H47
9e Chris van der Elst H103
15e Ad Kamps H799
WOS 15 september 2017 Mildenhall
4e Patrick Tersteeg H47
8e Richard Falkena H141
9e Daniel van Spijker H281
12e Marcel Simons H159
WOS 25 augustus 2018 Stoke
1e Dave Polley H381
WOS 27 oktober 2019 Northampton
1e Toon Schut H30
4e Bart Verhoef H12
7e Robin Roos H62
8e Marcel Simons H159
WOS 6 augustus 2022 Bradford
3e Jelle Tesselaar H410
10e Patrick Tersteeg H447
14e Ricardo Schmidt H186
Resultaten van de Nederlandse rijders tijdens de World Final finales:
WF 10 september 2016 Mildenhall
1e Wim Peeters H124
3e Michael Schutter H129
WF 9 september 2017 Kings Lynn
1e Wim Peeters H124
9e Kay Lenssen H154
WF 8 september 2018 Bristol
4e David Polley H381
9e Sebastiaan Vowinkel H33
WF 7-8 september 2019 Buxton
2e Wim Peeters H124
WF 3 september 2022 Kings Lynn
5e Wim Peeters H124
7e Patrick Tersteeg H447
15e Jelmer Plantenga
