Verslag 3e kwalificatiewedstrijd Ronald Morien Stockcar Formule 2 Supercup

Gepubliceerd op 23 mei 2016 om 21:20

Door Ruud Kwakernaak

Helaas geen verslag van de 2e kwalificatiewedstrijd in Blauwhuis, ziekte zorgde ervoor dat ik in plaats van langs de baan nu in mijn bed moest bivakkeren, maar deze wedstrijd was ik weer opgeknapt en kon ik weer van mijn geliefde sport genieten. Nadat de eerste 2 wedstrijden in Emmen en Blauwhuis waren verreden was het op 16 mei de beurt voor autocrossvereniging NAC Kollum om de 3e kwalificatiewedstrijd te mogen organiseren. Jammer genoeg was het deelnemersveld bij de junioren ditmaal niet zo groot, slechts 13 coureurs hadden zich aangemeld, bij de senioren waren er 28 coureurs aanwezig. Wellicht dat door het volle raceprogramma sommige coureurs keuzes moeten maken, autosport is nu eenmaal geen goedkope sport en dan moet je soms vanwege het budget een wedstrijd overslaan.

Junioren

1e manche,

voor Nigel de Kock was de manche al snel voorbij, met technische problemen moest hij zijn stockcar al in de 1e ronde langs de baan neerzetten, ook voor Yoren Winands was dit manche om snel te vergeten, hij viel in de 2e ronde uit, om de snelste rondetijd werd er een mooie strijd uitgevochten tussen Tsjalle Greidanus en Richard Falkena, in de laatste ronde perste Tsjalle er een superronde uit en wist hiermee de manche op zijn naam te schrijven, Richard Falkena wist ook in de laatste ronde zijn snelste tijd neer te zetten en pakte hiermee de 2e plaats voor Willem Kloosterman die een hele goede manche bekroonde met de 3e plaats.

2e manche,

Niels Tesselaar reed in de 1e manche de 4e tijd maar in de 2e manche was hij verreweg de snelste, Richard Falkena moest wederom genoegen nemen met de 2e plaats maar hij eindigde wel voor de winnaar van de 1e manche Tsjalle Greidanus, Dirk Jan Visser die in de 1e manche problemen kende met zijn remmen pakte na zijn 5e plaats in de 1e manche nu de 4e plaats. Willem Kloosterman zijn motor liep in deze manche en Willem zette uit voorzorg zijn stockcar langs de kant.

3e manche,

Nigel de Kock leek op weg naar de 1e plaats in deze manche, Nigel zette in de 8e ronde zijn snelste ronde op de klok maar Richard Falkena wist in de laatste ronde de snelste rondetijd van deze manche te noteren, na in de 1e en 2e manche de 2e tijd wist Richard de 3e manche dus op zijn naam te schrijven voor Nigel de Kock. Klaas Jan Visser kende deze manche geen problemen en pakte de 3e plaats voor Tsjalle Greidanus die Yoren Winands voor wist te blijven in deze manche.

Na afloop van de finale welke niet telt voor de Supercup werden er motorkeuringen gehouden door de keurmeesters, hierbij werd geconstateerd dat het vliegwiel van de motor van Niels Tesselaar te licht was, dit betekende diskwalificatie voor Niels, de andere motoren werden door de keurmeesters wel goedgekeurd. Richard Falkena wist de 3e kwalificatiewedstrijd op zijn naam te schrijven voor Tsjalle Greidanus en Klaas Jan Visser, deze rijders staan in de tussenstand ook bovenaan.

20160516-1.jpg

 

Senioren

1e manche,

Marcel Sipma wist in deze manche al heel snel de leiding te pakken, Guus Hermkens kende een hele goede start en pakte de 2e plaats in het begin, toch was het Toon Schut die heel rap door het veld heen ging en in de 3e ronde Guus Hermkens van de 2e plaats wist te verdringen, Patrick Tersteeg wist zich ook goed naar voren te rijden in tegenstelling tot Michael Schutter die ditmaal wat meer moeite had om zich naar voren op te werken. Ilona Schippers in de stockcar van het KP Stockcar F2 racingteam moest in haar debuut de stockcar na 2 rondes met mechanische problemen langs de baan neerzetten. Toon Schut reed in een strak tempo naar Marcel Sipma toe en wist de leiding in de 10e ronde over te nemen. Patrick Tersteeg was in de 6e ronde Guus Hermkens gepasseerd maar kon niet echt snel naar Toon Schut en Marcel Sipma toe rijden. Toon Schut pakte de overwinning in deze manche voor het oog maar problemen met zijn transponder zorgde ervoor dat Toon op de 5e plaats geklasseerd werd, Marcel Sipma werd hierdoor als 1e geklasseerd voor Patrick Tersteeg en Guus Hermkens. Johan Goos reed een hele constante manche en pakte door het terugzetten van Toon Schut de 4e plaats, Michael Schutter werd als 6e geklasseerd.

2e manche,

Dirk Visser mocht 2 rondes van de leiding genieten, daarna was het 1 ronde de beurt aan Guus Hermkens totdat Barry Bauer aan het front verscheen, Barry kende de 2e wedstrijd in Blauwhuis heel veel pech, ondanks de pech wist Barry wel te vertellen dat zijn nieuwe stockcar nu wel heel goed aanvoelde en dat liet hij zien in deze manche, nadat hij de leiding van Guus Hermkens had overgenomen bouwde Barry zijn voorsprong steeds verder uit. Toon Schut ging ook deze manche lekker en kende nu geen problemen met zijn transponder, Toon wist Guus Hermkens in de 6e ronde van de 2e plaats te verdringen en eindigde deze manche als 2e achter Barry Bauer. Om de 3e plaats ontstond er een schitterende strijd tussen Guus Hermkens, Sjouke Abma en Marcel Sipma. Guus wist deze in zijn voordeel te beslissen voor Sjouke die Kollum tot een van zijn favoriete banen beschouwd. Marcel Sipma pakte nu de 5e plaats voor Marten v/d Wal. Patrick Tersteeg de leider in de tussenstand viel met een kapotte steekas uit in de 12e ronde.

 

3e manche,

1 jaar geleden, 2e pinksterdag, zijn 2e manche, Kollum, alleen toen bij de junioren, we hebben het over Sander Goos, in die wedstrijd ging Sander op zijn dak, en wat gebeurt er een jaar later, het overkomt hem weer, wederom in zijn 2e manche en in Kollum, daar ging een nieuwe spoiler vers in de rode dak kleuren, dat noemt men nu een gevalletje van pech, het team van de familie Goos kennende verwacht ik wel dat hij de komende wedstrijd in Emmen weer met een nieuwe spoiler aan de start staat want dit team heeft hun spulletjes altijd netjes voor elkaar, na de totale herstart is het Johannes van der Wal die de leiding neemt en een comfortabele voorsprong opbouwt, daarachter is het Sjeng Smidt senior die de 2e plaats inneemt, Sjeng heeft het echter niet naar zijn zin in Kollum en verliest al snel de 2e plaats aan Michael Schutter die nu makkelijker naar voren rijdt dan in zijn 1e manche, Barry Bauer moet eerst nog een duel met Guus Hermkens uitvechten voordat hij op de 3e plaats uitkomt, aan het einde van de manche weet Toon Schut Guus Hermkens van de 4e plaats te verdringen en dat is belangrijk voor het eindresultaat van de kwalificatiewedstrijd. Johannes van der Wal lijkt op weg naar een verdiende manche overwinning maar in de laatste bocht gaat het fout een achterblijver gooit roet in het eten voor Johannes en Johannes strandt met schade in de laatste bocht. Michael Schutter weet hier optimaal van te profiteren en schrijft deze manche op zijn naam voor Barry Bauer en Toon Schut. Guus Hermkens pakt de 4e plaats voor Sjoerd Kranenburg en Sjouke Abma die wederom lekker scoort in deze manche.

20160516-2.jpg

4e manche,

Marcel Sipma weet in deze manche wederom snel de leiding te pakken, Nick de Boorder ook al zo jonge rijder die dit jaar de overstap heeft gemaakt van de junioren naar de senioren, Nick is een man van weinig woorden maar in zijn stockcar staat hij zijn mannetje. Nick weet al vrij snel achter Marcel Sipma naar de 2e plaats te rijden waar hij een mooie strijd aangaat met Peter Schut, Peter moest in zijn 2 voorgaande manches aan stockcar vroegtijdig met mechanische problemen langs de baan neerzetten. Barry Bauer, Patrick Tersteeg en Michael Schutter komen van achteren snel naar voren, helaas eindigt voor Michael deze manche met een DNF, wederom pech voor deze snelle coureur, Barry en Patrick sluiten aan bij Nick de Boorder en Peter Schut en zij weten deze beide rijders vrij snel te passeren. Marcel Sipma is echter niet meer te achterhalen en pakt de manche overwinning voor Barry Bauer en Patrick Tersteeg. Nick de Boorder weet het duel met Peter Schut in zijn voordeel te beslissen en pakt de 4e plaats. De 6e plaats is voor Johannes van der Wal.

Na afloop worden de motoren van de eerste drie rijders van deze kwalificatiewedstrijd gecontroleerd en zijn alle drie door de keurmeesters goedgekeurd, Barry Bauer pakte de dag overwinning voor Marcel Sipma en Toon Schut.

Na de keuring bereikte mij het droevige bericht dat de naamgever van onze Supercup Ronald Morien was overleden, persoonlijk kende ik Ronald niet maar wat ik begreep en gezien heb was het een man met een goed en groot hart voor de autosport, zijn dood is een groot verlies voor de autosportwereld maar nog groter voor zijn familie en naasten, ik wens hun hierbij alle sterkte toe de komende tijd!