Verslag 5e kwalificatiewedstrijd Ronald Morien Stockcar Formule 2 Supercup

Gepubliceerd op 10 juni 2016 om 21:15

De 5e kwalificatiewedstrijd om de Ronald Morien Stockcar Formule 2 Supercup in Blauwhuis leverde de organisatie van deze supercup een hoop kopzorgen op, doordat gelijktijdig op deze wedstrijddag het Europees Kampioenschap van Landstockcar werd verreden moesten zowel de senioren als de junioren 2 manches en 1 finale rijden in plaats van 3 manches en 1 finale, voor de junioren leverde dit geen problemen op want omdat in deze klasse alle rijders de finale mogen rijden werd de finale ook als een kwalificatiemanche van de Supercup gemaakt, voor de senioren ligt dat echter anders, bij de senioren moeten de rijders zich kwalificeren voor de finale, te weinig of geen punten betekent geen deelname aan de finale. Vooraf was daarom besloten om een andere puntentelling, normaal krijgen de eerste 10 rijders per manche punten nu waren dat 15 rijders. Achteraf gezien hadden de senioren makkelijk 3 manches kunnen rijden een aantal rijders waren niet aanwezig ondanks dat zij toch stonden ingeschreven. Ook de startopstellingen klopte dit keer niet, de wedstrijdleiding weet blijkbaar niet hoe de gradings op dit moment zijn, nu waren er coureurs die de grading geel hebben en moesten starten onder blauw, maar coureurs die de grading blauw hebben en onder geel starten. De mannen die de Nederlandse gradinglijst bijhouden Michael Schutter en Mike Sijbers leveren altijd een mooi stukje vakwerk af en hebben er zelfs een website van gemaakt met daarbij ook de puntenstand, makkelijker kan het eigenlijk niet, voor diegene die het niet weten de site is te vinden onder http://www.gradings.nl/ , ook voor de rijders zelf ligt hier een stuk eigen verantwoording, laat duidelijk zien wat je grading is door je dak spoiler met de juiste kleur te voorzien. Maar nu het raceverslag, want er werd weer heerlijk gestreden om de punten.

Junioren,

Manche 1, 21 coureurs aan de start met een debutant daarbij Gerke Witteveen, Gerke reed zijn eerste wedstrijd bij de junioren en deed dat niet onverdienstelijk. De top drie in de tussenstand Richard Falkena, Klaas Jan Visser en Tsjalle Greidanus waren ook in deze manche de 3 snelste rijders, Richard reed in het begin van de manche zijn snelste ronde en kreeg daarna motorproblemen maar wist de manche wel te finishen en pakte daarmee de overwinning, Klaas Jan Visser heeft ook met wat motorische problemen te kampen maar dat belette hem niet om de 2e plaats te pakken voor Tsjalle Greidanus. Max Spaansen ging in deze manche ook goed rond en wist de 4e plaats te pakken voor Yoren Winands.

F2 Junioren in actie op Blauwhuis (Foto: Mark Derrix, PeWi)

Manche 2, Baukje Greidanus leek op weg naar een stunt, in haar 4e ronde zette zij een hele snelle ronde neer maar aan het einde van de manche was het eerst Klaas Jan Visser die haar rondetijd wist te verbeteren en daarna Richard Falkena. Richard pakte daarmee zijn 2e mancheoverwinning van de dag voor Klaas Jan die een beetje moedeloos wordt van al die 2e plaatsen. Baukje wist haar broer Tsjalle met een heel klein verschil voor te blijven en pakte een mooie 3e plaats, Yoren Winands die deze wedstrijd eindelijk constant was pakte wederom de 5e plaats.

Manche 3, blijkbaar zat het Tsjalle Greidanus niet lekker dat hij in de 2e manche genoegen moest nemen met de 4e plaats, aan het einde van deze manche zette Tsjalle een supersnelle tijd neer en wat Richard Falkena en Klaas Jan Visser ook probeerde ze moesten genoegen met de 2e en 3e plaats. Nigel de Kock die in een geleende auto aan de start stond pakte in deze manche de 4e plaats voor Willem Kloosterman die elke manche beter presteerde. Nadat de punten waren opgeteld bleek dat de top drie wederom bestond uit Richard Falkena met 34 punten, Klaas Jan Visser met 31 punten en Tsjalle Greidanus met 30 punten, deze rijders staan ook op de plaatsen 1,2 en 3 in de tussenstand.

De winnaars in de F2 Junioren (Foto: Mark Derrix, PeWi)

Senioren

Manche 1, Robert Spaansen en Raymond Surink mochten in het begin hopen dat zij in deze manche voor een verrassing konden zorgen maar niet deze rijders waren de grote verrassing het was Bruce Potveer die de snelle mannen in deze manche voorbleef, Bruce heeft vaak weinig geluk maar nu terwijl zijn vader een keer niet aanwezig was pakte hij verdiend de overwinning, de snelle mannen Wim Peeters, Michael Schutter en Barry Bauer moesten in deze manche genoegen nemen met de plaatsen 2, 3 en 4. Sander Goos reed ook een strakke manche en pakte de 5e plaats. De Engelse rijdster Jacklyn Ellis mocht starten in de mooie stockcar van Naomi van Spijker en wist op een nette 14e plaats te finishen.

Manche 2, Dirk Visser reed een groot aantal rondes aan kop en leek op weg naar een mooie prestatie, jammer genoeg ging het aan het einde van deze manche mis voor Dirk en wist hij deze manche niet te finishen, Ricardo Schmidt reed een sterke manche en deed geen rare dingen, met een kleine voorsprong wist hij Patrick Tersteeg voor te blijven, Patrick de leider in de tussenstand pakte weer de nodige punten en was daar tevreden mee. Guus Hermkens reed ook een knappe manche en pakte de 3e plaats voor Toon Schut en Mike Sijbers.

#389 Mike Sijbers in gevecht met #191 Fransie Burhenne (Foto: Mark Derrix, PeWi)

Manche 3, Barry Bauer was niet geheel tevreden over zijn stockcar in de 1e manche, samen met zijn vader veranderde hij enkele dingen en het resultaat was te zien, in een snel tempo pakte hij de leiding en die zou hij ook niet meer afstaan, Wim Peeters moest ook in deze manche genoegen nemen met de 2e plaats voor Patrick Tersteeg die met de 3e plaats in deze manche zijn voorsprong in het tussenklassement consolideerde. Mike Sijbers die de voorgaande wedstrijden veel tegenslag kende pakte een mooie 4e plaats voor Fransie Burhenne die zeer constant presteerde.

Manche 4, een enthousiast team en een goede rijder dat is Guus Hermkens, de sympathieke rijder uit Limburg was al een paar keer dichtbij de overwinning, in deze manche lukte het Guus eindelijk al scheelde het weinig of Toon Schut had de overwinning gepakt, achter deze rijders leverde Nick de Boorder ook een schitterende prestatie, Nick die in Emmen veel problemen kende pakte de 3e plaats een mooie opsteker voor Nick, Michael Schutter pakte de 4e plaats voor Maikel Abbenbroek die de snelheid er goed in had deze manche. Sjoerd Kranenburg pakte net zoals in zijn eerste manche de 6e plaats na een mooie inhaalrace.

De overwinning in zijn laatste manche leverde Guus Hermkens ook nog de overwinning op van deze kwalificatiewedstrijd, Guus behaalde hetzelfde aantal punten als Wim Peeters namelijk 33 punten maar Guus zijn resultaat in zijn laatste manche was beter dan ie van Wim. Barry Bauer die ook zijn laatste manche wist te winnen pakte de 3e plaats met hetzelfde aantal punten als Patrick Tersteeg. In de tussenstand hebben er geen grote veranderingen plaats gevonden zodat de laatste wedstrijd in Kollum heel belangrijk gaat worden voor de startopstelling van de Finale om de Supercup, de kwalificaties voor de World of Shale en de World Final.

De eerste 3 in de finale F2 Stockcars: vlnr #129 Michael Schutter, #124 Wim Peeters, #116 Barry Bauer (Foto: Mark Derrix, PeWi)